Výživa pre oči

14.05.2013 12:12

 

Hovorí sa, že oči sú oknom do ľudskej duše. Možno v nich odhaliť napríklad úprimnosť človeka.  V skutočnosti však o nás oči prezrádzajú oveľa viac. Oči predstavujú jediné miesto na tele, kde môžeme bez chirurgického zákroku vidieť žily, tepny a nervy.  Očná dúhovka obsahuje informácie o všetkých zmenách v organizme. Možno z nej dokonca vyčítať aj rôzne ochorenia, ak viete kde máte hľadať.

Vitamíny sú dôležitým prvkom pre fungovanie ľudského organizmu. Pre zdravie očí je dôležité príjmať bohatú stravu s dostatočným množstvom ovocia, zeleniny a rýb. Vhodná je najmä tmavá listová zeleniny, mrkva, čučoriedky, či ryby. Zeleninu a ovocie je lepšie užívať v surovom stave. Varením totiž môžeme zničiť niektoré dôležité látky, ktoré obsahujú. Ak chceme zeleninu napriek tomu tepelne upraviť, odporúča sa krátko ju podusiť.

Popri vitamínoch A, B, C, D a E je pre oči nevyhnutný luteín.  Luteín je antioxidant, ktorý nám pomáha chrániť sa pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Hromadí sa na sietnici oka a šošovke a spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici a slúži ako prevencia ďalších nie len očných chorôb. Luteín nájdeme v brokolici, ružičkovom keli, hrachu, či špenáte.

Popri zdravej výžive je potrebné sa o oči aj starať. Zabezpečiť im dostatok spánku a oddychu od obrazoviek. Aby sme udržali naše oči zdravé, musíme ich samozrejme chrániť pre poškodením. Pri práci používať ochranné pomôcky, okuliare a štíty a v lete zas používať kvalitné slnečné okuliare